Home » EEN CARAVAN AANSCHAFFEN? DIT MOET JE WETEN

EEN CARAVAN AANSCHAFFEN? DIT MOET JE WETEN

Nu we al een beetje hebben mogen genieten van het eerste voorjaarszonnetje, komen ook meteen de vakantiekriebels naar boven. Maar wat is er mogelijk dit voorjaar en vooral deze zomer? Met een eigen kampeermiddel kun je veel zelf bepalen.

Misschien denk je erover om een caravan aan te schaffen, maar ben je niet zo op de hoogte van het aanbod en wat voor jou geschikt is, lees dan de onderstaande punten, want bij de aanschaf van een caravan spelen een paar belangrijke zaken een rol.

 • HET GEWICHT VAN DE CARAVAN Op het kentekenbewijs van jouw auto staat wat hij maximaal mag trekken. Het gewicht van de caravan + belading mag NIET hoger zijn. (voor een gezin van 4 personen wordt ca. 200 kg. Aangehouden)  Bij een caravan zijn meestal drie gewichten vermeld,
  • ledig gewicht= gewicht van de caravan
  • rijklaar gewicht= is gewicht van de caravan + een volle gastank + een volle watertank
  • Technisch toegestane maximum massa= wat de caravan totaal met belading mag wegen
 • WAT MAG IK TREKKEN MET MIJN RIJBEWIJS Met het rijbewijs B mag het totale gewicht van je combinatie niet meer dan 3500 kg. zijn. Overschrijdt je dit gewicht, dan is een aanvulling op je rijbewijs noodzakelijk.
 • HET AANTAL PERSONEN Koop (indien mogelijk) een caravan waar je met je hele gezin in kunt overnachten. Vaak slapen kinderen in een pup-tentje bij de caravan, maar je zult waarschijnlijk onderweg ook overnachten. Ook willen kinderen ’s nachts nog weleens in de caravan komen, zoals bij regen of onweer.
 • HET DOEL Wat wil je gaan doen met jouw caravan? Wanneer je een seizoen plaats wilt op een camping in Nederland, is het wensenlijstje heel anders dan wanneer je door Europa gaat reizen.
 • INDELING Kijk of er genoeg bergruimte aanwezig is, zoals de bovenkastjes, zijn die er voldoende zijn ze diep genoeg. Kijk ook of het bed makkelijk omhoog gaat en ook omhoog blijft staan. De meeste bergruimtes onder het bed zijn bereikbaar via het serviceluik of door de lattenbodem omhoog te halen.

NOG EEN PAAR TIPS

Ga met je caravan naar de Ardennen. Net na Luik richting Luxemburg heb je een klim die je een goede indicatie geeft van de prestaties van jouw combinatie. Wanneer je deze zonder problemen rijdt, kun je er van uit gaan dat je de meest gangbare autowegen ook zonder problemen rijdt.

Neem een lidmaatschap van de ANWB. De ANWB heeft gratis routekaarten van alle landen binnen Europa, waar de autowegen en hoofdwegen op staan. Wegen met een beperking voor voertuigen met een aanhanger staan op de kaart. Velen van ons rijden uiteraard op de navigatie, maar het is zeker handig om daarnaast ook je route op papieren versie te hebben.

Routekaarten van ANWB

Weet je niet zeker of kamperen met een caravan wel iets voor jouw gezin is, dan heb je ook nog de mogelijkheid om een caravan te huren. Een caravan huur je vanaf zo’n € 350,00 in het laagseizoen en € 500,00 in het hoogseizoen per week. Veel caravandealers hebben ook een verhuurprogramma van caravans

Tot slot nog even een citaatje van mijn wijze broer ‘EEN CARAVAN KOPEN IS ALTIJD EEN ZAAK VAN COMPROMISSEN’ 😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *