Home » MET JE CARAVAN OP EEN AUTOHOF IN DUITSLAND?

MET JE CARAVAN OP EEN AUTOHOF IN DUITSLAND?

Wanneer je met je caravan  door Duitsland reist, is het jou waarschijnlijk ook overkomen, veel moeite met het vinden van een rustplekje op de Rastätte! Een alternatief is de AUTOHOF. Ook een uitkomst voor de vakantiereiziger die niet op een doorreiscamping kan overnachten.

Steeds vaker zie ik het bord Autohof aangegeven langs de weg en misschien denk je, net als ik dacht, overnachten op een Autohof is uitsluitend voor vrachtwagens, nou dit is NIET waar.

Een paar jaar geleden ben ik daar eens ingedoken, heb de Autohöfe langs onze route door Duitsland opgezocht en wat blijkt, veel Autohöfe hebben speciale overnachtingplaatsen voor caravans en campers.

Wat is een Autohof en waar moet je rekening mee houden:

 • Een Autohof is een Truckstop die niet direct aan de snelweg ligt, maar binnen 1 kilometer van de afrit, vaak vanuit 2 richtingen bereikbaar.
 • Naast een tankstation en parkeerplaatsen vindt je er een restaurant,  een fastfood restaurant, een gespecialiseerde werkplaats, sanitaire voorzieningen, maar vaak ook een winkel, geldautomaat  en een hotel.
 • Overnachten is NIET gratis, je betaalt een bedrag en krijgt daarbij meestal een tegoedbon voor koffie etc. Wij betaalden € 10,- en kregen daar een tegoedbon bij van € 4,50 voor koffie.
 • Een kleine stop is vaak wel gratis, dit kan variëren  van een half uur tot twee uur.
 • Tanken is goedkoper dan aan de snelweg.
 • Het restaurant heeft een uitgebreide kaart.
 • Rustplaatsen zijn beveiligd.

Van de twee belangrijkste routes naar het zuiden staan op het kaartje de  Autohöfe met parkeervoorzieningen voor caravans en campers. Klik op het venster links boven in de balk voor de gegevens.

26 reacties op “MET JE CARAVAN OP EEN AUTOHOF IN DUITSLAND?”

   1. Zijn deze autohofe ook voorzien v beveiliging / camera’s ?
    Wij slapen meestal op n camping maar Willen nu savonds al n stuk gaan rijden.

    1. Het is wel mogelijk, het is ons in ieder geval een keer aangeboden op een autohof door diegene bij wie je ook moest betalen.

   2. Annemiek Wiggers

    Wat er echt wél bijgevoegd moet worden: op zondag zijn de Authöfe vaak zó vol, dat er nauwelijks een plek te vinden is. Wij doen dit echt al járen, maar niet op zondag.

    1. Wij willen voor het eerst op een autohouder overnachten zijn er misschien tips waar ik wat aan hebt, wij gaan naar oostenrijk.

   3. Er is een app “Autohof guide mit veda kompass”. Kun je onderweg zoeken in je omgeving en laat alle Autohöfe zien. Is wel in het Duits maar heeft ons altijd geweldig geholpen met zoeken.

   4. Doen we al meer dan 15 jaar, als je een permanente 12v vanaf je auto hebt of accu in de caravan is het een eenvoudige manier van overnachten.

   5. Ideaal, vaak is je sta-geld bon ook goed voor een korting in het reataurant. Enige “nadeel”(als je licht slaapt) is de pech dat je naast een koelwagen staat met een draaiend koelaggregaat ( of als die tijdens je slaap naast je parkeert. Persoonlijk overigens geen enkel probleem mee

   6. Super bedankt, heb je toevallig ook een link over de a7 naar Innsbruck?
    Of kan je aangeven hoe je deze route hebt gemaakt?

    Bedankt, Marloes

   7. Moet ik vooraf reserveren als ik op een Autohof met mijn caravan wil overnachten? Ik weet nog niet goed tot waar ik geraak, vandaar.

   8. Wij willen op een autohouder overnachten richting oostenrijk, is er iemand met ervaring wij willen dat voor het eerst doen.

    1. Vorig jaar stonden we op zaterdagnacht op autohof rheinböllen. Prima bevallen alleen kwam er op gegeven moment een koelwagen naast ons staan. Mijn vrouw heeft amper geslapen. Ik had heerlijk geslapen met oordoppen en een fles wijn 😊

   9. Volgens mij is het niet mogelijk om te reserveren. De bewaking is tegenwoordig ook niet meer officieel (ik denk vanwege aansprakelijkheid). Toch is het tegenwoordig wel (naast het zoeken van een camping) de enige manier om op doortocht te overnachten. De Raststättes zijn meer dan overvol. De Autohöfe hebben wel het voordeel dat het meestal wat minder lawaaierig is (ze liggen wat verder van de Autobahn).

   10. Vorig jaar toevallig eens geprobeerd. Was goed bevallen op een ding na.. Wij hadden een mooi rustig plekje uitgezocht totdat er een paar koelwagens naast ons kwamen staan. De hele nacht flinke herrie. Gelukkig hadden we oordoppen bij ons en een fles wijn dus alsnog goed geslapen. Het was trouwens mijn eigen fout want die plek was voor de koelvrachtwagens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *